Hoe zit het precies

Merkwaardig is dat we putten uit één bron voor dingen die je niet geneigd bent met elkaar te verbinden. Beleefd blijven of vriendelijk lachen terwijl je geïrriteerd of boos bent, kost kracht. Dat is dezelfde kracht die je gebruikt voor het nemen van beslissingen of je ergens toe zetten waar je geen zin in hebt, naar de sportschool gaan bijvoorbeeld, of de schuur opruimen. Als je de hele dag op kantoor je tong hebt moeten afbijten en talloze lastige beslissingen hebt moeten nemen, zal je thuis eerder boos worden op je kind, een zak chips leegeten terwijl je wilde lijnen of toegeven aan dat glaasje wijn.

 

 

In een wereld met een overdaad aan mogelijkheden, keuzes en permanente verleiding zijn regels en gewoonten van groot belang. De Ridder is hoofd van het Self-Regulation Laboratory, verbonden aan de Universiteit Utrecht, dat onderzoek doet naar de vele kanten van zelfbeheersing. Zij benadrukt dat: ‘Te veel keuzen en vrijheid belasten de wilskracht van het individu. Duidelijke patronen maken het leven makkelijker. We hebben maar een beperkte wilskracht. Die moet je sparen voor de echt moeilijke momenten.'

Mensen met veel wilskracht zijn goed in het vormen van patronen: zelf opgelegde regels die automatismen worden. Die kosten geen wilskracht. Net zoals autorijden na enige tijd geen inspanning meer kost en de automatische piloot het overneemt. Gewoonten en automatismen, zoals elke avond flossen zonder na te denken, besparen wilskracht. Die kun je dan inzetten op momenten dat het werkelijk nodig is.

 

Tips:

  • Vermijd crashdiëten, deze belasten je wilskracht en kunnen leiden tot overeten.
  • Probeer niet teveel tegelijk aan te passen.
  • Stel goede gewoontes en routines in om je wilskracht te ontlasten.
  • Zorg voor voldoende slaap en rust.
  • Zoek afleiding wanneer de verleiding te groot wordt.


Bron: Selfregulationlab.nl