Waarom geeft intensief sporten in de avond stress?

Vaak wordt beweging ingezet om na een drukke werkdag even te ontladen en je hoofd leeg te maken. Vooral als je een baan hebt waarbij je veel zit kan het even lekker zijn om los te gaan in de avond. Maar juist deze combinatie levert je stress op!
Het is bekend dat het hormoon cortisol wordt aangemaakt tijdens een stressvolle situatie. Maar de productie van cortisol wordt ook gestimuleerd door intensieve cardio- en krachttraining. Je lichaam bouwt door de dag heen al stress op en krijgt nog even een flinke boost na. Vaak is je nachtrust ook niet voldoende om je stressniveau voldoende naar beneden te brengen. Stap voor stap verhoog je het cortisolniveau in je lichaam, waardoor je je mogelijk continue gestrest voelt.

 

Je biologische ‘ontstress-techniek’

Tegenwoordig ervaren mensen veel meer stress dan vroeger. Volgens Dr. M. Storoni komt dat door 2 factoren. Als eerste zijn er veel meer oorzaken voor stress. Als tweede zetten we onze biologische ‘ontstress’ techniek veel minder in.

Beweging die je haalt uit je dagelijkse activiteiten verlaagt je stressniveau. Denk bijvoorbeeld aan traplopen, opstaan van je stoel, een kop koffie halen of koken. Het lijkt en is heel simpel, maar toch doen we het veel te weinig. Vroeger moest je opstaan en naar de telefoon lopen om deze op te nemen of liep je naar de brievenbus om een brief te posten. Veel van deze dagelijkse activiteiten zijn weggevallen.

De hele dag door zijn er kleine oorzaken die je stressniveau verhogen. Door de gehele dag kleine momenten van beweging in te plannen, pak je meteen die kleine stijging van cortisol aan. Al een kwartiertje wandelen zorgt er weer voor dat je stressniveau weer stabiliseert. Op het moment dat je niet beweegt bouwt je stressniveau geleidelijk op en krijg je het niet makkelijk weer naar beneden.

 

Kom in actie!

Verlaag je stress door meer activiteit door je dag heen te nemen. Maak bijvoorbeeld even een extra groot rondje om je koffie te pakken, rek en strek even tussen werkzaamheden door of loop een keer extra de trap op en af. Probeer daarnaast niet in de avond een intensieve work-out te plannen, maar doe dit in de ochtend of middag. Je hebt dan nog de hele dag om je lichaam rust te geven én het zorgt er ook nog eens voor dat je makkelijker in slaapt valt ’s avonds.

 

Bron: drchatterjee.comBaechle, T.R., Earle, W.R. (2008). Endocrine Responses to Resistance Exercise. Essentials of Strength Training and Conditioning. Third Edition. USA. Human Kinetics.