Bij het mindful thuiswerken gaat het vooral om bewust zijn en in-het-moment zijn. Het is een vaardigheid om bewust je aandacht te richten in dit moment én op te merken wat je denkt en voelt zonder oordeel. Hierdoor ontstaat er ruimte om te kiezen hoe je verder gaat. Je neemt het heft in eigen handen. Of het nu gaat om meer geduld te hebben met je partner of kinderen, beter kunt focussen op je werkzaamheden terwijl je buren buiten aan het klussen zijn, of veerkrachtiger om kan gaan met angst en onzekerheid.

 

Wat zijn de effecten mindfulness?

Mindfulness heeft zowel op het gebied van gezondheid, mind training en emotioneel positieve effecten. Dít levert het je op:

  • het verbetert je geheugen en het vermogen om je te kunnen concentreren;
  • je kan beter prioriteiten stellen en je balans vinden;
  • het verlaagt je emotionele reactiviteit in trigger situaties;
  • je krijgt er meer energie door.
 

Zo ga je aan de slag

Een van de trucs om mindful thuis te werken is meer ontspanning. Geef aandacht aan je eigen lichaam en geest door af en toe momenten van rust te pakken. Dit kan op meerdere momenten op een dag. Plan (korte) pauzes voor jezelf in. Deze oefeningen kan je inzetten in één van je pauzes om te ontspannen. Zoek voor beiden oefeningen een plek op waar je niet gestoord wordt. Je kunt liggen of zitten. Volg de instructies van de audio. De oefening wijst zich vanzelf. Succes!

 

Oefening 1

Wanneer je gespannen bent is het vaak lastig om op commando te ontspannen. De kans is dan aanwezig dat je deze oefening als nieuwe taak gaat beetpakken om er keihard aan te werken. Dat hoeft niet en werkt waarschijnlijk averechts. Leg jezelf niet te veel druk op om de oefening vaak of goed te doen!

‘Ontspanning door inspanning’

 

Oefening 2

Veerkracht is het vermogen om te herstellen bij stress en tegenslag. Zowel fysiek als mentaal. Veerkracht vereist dat je flexibel en lenig bent. Mensen die veerkrachtig zijn leren om een bepaalde wijze met emoties om te gaan. Emoties zijn er en zullen er altijd blijven, maar je raakt er minder snel door uit balans.

‘Meditatie voor veerkracht’