David Benton heeft uitgebreid literatuuronderzoek gedaan en kon geen enkele onderbouwing voor een suikerverslaving vinden. Hij kwam tot een aantal conclusies:

Mensen met overgewicht houden niet meer van suiker dan anderen
Deze groep mensen lijkt zelfs minder van zoet te houden en de voorkeur te geven aan energierijke voedingsmiddelen, waarbij de hoeveelheid vet meer invloed heeft dan de hoeveelheid suiker.

Eetbuien treden niet vooral in de ochtend op, maar aan het eind van de dag
Bij verslaving treden na een (lange) periode ontwenningsverschijnselen op, zoals na een nacht slapen. Als suikerverslaving echt bestaat valt te verwachten dat eetbuien en trek in zoet na het ontwaken meteen optreden, maar dit is niet het geval. Eetbuien komen vooral aan het eind van de dag voor en worden eerder veroorzaakt door verandering van stemmingen.

Tijdens eetbuien wordt niet voornamelijk naar zoete dingen gegrepen
Vaak bevatten de voedingsmiddelen die tijdens een eetbui worden gegeten veel vet of een combinatie van vet en suiker, zoals chocola.

Een eetbuistoornis ontstaat niet bij kinderen, bij wie de voorkeur voor zoet het grootst is
Kinderen hebben een grote voorkeur voor zoetigheid die langzaam minder wordt naarmate ze ouder worden. Op grond hiervan zou te verwachten zijn dat eetbuien vooral bij kinderen voorkomen. Toch is dit niet het geval. Eetbuien komen het meest voor bij twintigers, als de voorkeur voor zoetigheid al aan het afnemen is.

Een verslaving (zoals drugs of sigaretten) gaat gepaard met hevige verlangens, een toenemende behoefte en ontwenningsverschijnselen, wat bij suiker niet het geval is. Suiker geeft mensen wel dusdanig veel plezier dat zij hier steeds naar terug grijpen, maar een lichamelijke verslaving aan suiker bestaat niet.

 

Bron:
suikerinfo.nl