Gojibessen
Goijbessen komen oorspronkelijk uit China, waar tot op vandaag nog het overgrootste deel van de bessen gekweekt wordt. Ze zouden je helpen bij gewichtsbeheersing, je geheugen verbeteren, je cholesterol reduceren en je libido verhogen. Helaas is niets van dit bewezen. Wel bevatten de bessen veel vitamines, antioxidanten en mineralen maar dit bevatten andere bessensoorten ook. Er is nog te weinig onderzoek gedaan om de superfood status van gojibessen te ondersteunen.

Tarwegras
Tarwegras, ook wel wheatgrass genoemd, zijn de jonge sprieten van tarwe die uitgeperst worden en verkrijgbaar zijn als sap (bijvoorbeeld bij een sapbar) of in poeder of tablet vorm. Erg lekker is het niet, het smaakt naar pas gemaaid gras, maar het zou de vertering ondersteunen door de levende enzymen die het nog bevat en daarnaast een bron van vitamines en mineralen zijn. Er wordt door sommigen beweerd dat 100 gram tarwegras evenveel voedingstoffen bevat als 2,3 kilo groenten. Ook zou het je lichaam ontdoen van giftige stoffen. Hier is niets van waar. Die levende enzymen? Die worden afgebroken in je maagdarm kanaal. Je lichaam maakt deze enzymen zelf voldoende aan. 100 Gram tarwegras bevat ook lang niet zo veel voedingsstoffen als 2,3 kilo groente, maar staat eerder gelijk aan 100 gram groente.

Chiazaad
Het zaad komt van de Mexicaanse muntplant Chia en is rijk aan eiwitten, omega-3-vetzuren en mineralen. Het zou de kans op botontkalking verlagen, de stoelgang verbeteren je bloedsuikerspiegel stabiliseren en goed zijn voor hart-en bloedvaten. De zaadjes bevatten inderdaad gezonde vetten, per 100 gram maar liefst 17 gram omega-3 (bijna 2x zoveel als walnoten) en veel vezels (38 gram per 100 gram). Maar groot zijn ze niet, dus je moet er heel veel van eten om er effect van te ondervinden. Chiazaad zwelt, net als lijnzaad, op als het met vocht in aanraking komt, er wordt dan een soort van gel gevormd. Dit kan je helpen met je stoelgang (wel voldoende vocht blijven drinken) of je langer een vol gevoel geven wat kan helpen bij afslanken. Bewezen is het effect op je gewicht niet. De zaadjes hebben een bloedverdunnend effect. Slik je bloeddrukverlagende (of heb je een lage bloeddruk) of vochtafdrijvende medicijnen dan kun je ze beter niet gebruiken.

Superfoods beloven veel maar wetenschappelijk onderbouwd is het niet. Ook zijn sommige superfoods prijzig. Elke groente en fruit soort bevat zijn eigen cocktail aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Je bent dus supergoed bezig als je gevarieerd eet en er voor zorgt dat je lekker veel groente en fruit neemt. Superfoods kunnen een mooie aanvullen zijn op die variatie (en lekker zijn) maar verwacht geen wonderen of een quick fix.

Bronnen:
Voedingscentrum.nl
Wikipedia.org
Gezondheidsnet.nl
Nos.nl