Een gewoonte is zo ontstaan. Het herkennen ervan en het willen veranderen ligt iets ingewikkelder. Het eten in de avond kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld: Je hebt de hele dag al zo je best gedaan, je mag best iets lekkers nemen of je voelt je niet lekker in je vel zitten en grijpt daardoor naar iets om te snoepen. Ook het zien van voedsel, bijvoorbeeld door een reclame op tv,  kan ervoor zorgen dat je iets neemt. Iets extra's nemen levert je al gauw zo'n 200 calorieën extra op (een gevuld koek, een paar stukjes kaas, een stuk chocolade). Op zich geen probleem als je dat maar 1 keer in de week doet. Maar stel je voor dat je dit elke avond doet, dan neem je toch 1400 calorieën per week extra.

Het belangrijkste, om dit te doorbreken, is het inzien dat je eet om het eten. En dus niet omdat je het nodig hebt. Je eet immers voldoende over de dag en na een goede warme maaltijd is het niet nodig om weer te gaan eten. Leren omgaan met de verleiding, het doorbreken van de gewoonte en het op een andere manier omgaan met negatieve gevoelens kunnen ervoor zorgen dat je 's avonds niet naar iets extra's grijpt. Daarom de volgende tips:

  • Afleiding. Zoek afleiding als je de neiging voelt om te gaan eten. Dit kan zijn: iemand bellen, een rondje wandelen, een spelletje doen of een huishoudelijk klusje.
  • Neem iets gezonds, bijvoorbeeld een stuk fruit of een schaaltje yoghurt en neem een grote kop thee of een glas water erbij. Dat geeft een goede vulling van de maag.
  • Heb je het besluit genomen om 's avonds niet meer te eten, hou dan vol! Laat de mensen in je omgeving weten dat je dit wilt veranderen. Bedenk ook dat wanneer het gevoel van lekkere trek opkomt, het ook weer zal verdwijnen zonder dat je iets gaat eten. Het succes van een keer niet toegeven geeft je kracht voor de volgende keer.
  • Bedenk ook waarom je eet. Is het emotie, het zien van voedsel of heb je die dag niet voldoende gegeten? Stel jezelf de vraag wat het je oplevert als je nu gaat snoepen. Vaak is het geluksgevoel kortstondig en volgt daarna het schuldgevoel. Niet nemen dus!
  • Buig 'mag niet' om in 'wil niet'. Jezelf iets verbieden wekt vaak de tegengestelde reactie op. Wanneer je tegen jezelf blijft zeggen dat je iets niet mag nemen, dan kan de verleiding veel groter worden dan wanneer je tegen jezelf zegt dat je het niet wilt nemen. Iets niet of wel willen nemen voelt meer als een keus dan iets niet mogen nemen, ook al ben jij degene die dit tegen jezelf zegt en niet een ander.