Houd weer een tijd bij wat je eet en drinkt
Oude gewoontes sluipen er snel ongemerkt in en we zijn vaak geneigd om dat extra dropje of koekje te vergeten. Door weer een tijd, bijvoorbeeld een week, bij te houden wat je eet en drinkt krijg je een duidelijk beeld van je voedingspatroon. Zo zie je heel snel welke gewoontes er weer in geslopen zijn die je wilt doorbreken!

Stel kleine, haalbare doelen
Lijkt jouw doel nog zo ver weg? Wanneer je deze opdeelt in kleinere doelen zul je merken dat het bereiken van je einddoel minder overweldigend is. Door kleinere doelen te stellen blijf je gefocust en kun je ook je vooruitgang bijhouden. Zo kun je een doel stellen voor de komende maand of zelfs voor de komende week. Wees ook realistisch in het stellen van je doelen. Ben je niet gewend om te ontbijten en wil je dit graag oppakken? Probeer dit dan eerst eens een paar keer per week en breid dit langzaam uit wanneer je merkt dat het goed gaat.

Plan vooruit!
Bekijk eens welke activiteiten er voor de komende week op het programma staan. Heeft jouw week drukke dagen die wel wat extra planning kunnen gebruiken? Heb je alle ingrediënten in huis voor de warme maaltijd? Of een zelfgemaakte gezonde maaltijd die je zo uit je eigen vriezer kunt halen? Door vooruit te plannen kun je hier al rekening mee houden met boodschappen doen en voorkom je dat je op het laatste moment nog naar de supermarkt moet of dat je voor een snelle ongezonde maaltijd gaat. Plan ook je beweeg- of sportmomenten in. Op deze manier zorg je ervoor dat er niet iets anders tussen kan komen, je hebt immers een afspraak met jezelf staan!

Maak gebruik van geheugensteuntjes
Geheugensteuntjes helpen als extra herinnering en om door te zetten op moeilijke momenten. Voorbeelden van manieren om je aan jouw goede voornemens te herinneren zijn: post-its met teksten, afbeeldingen, kaartjes in je portemonnee, terugkerende agenda items of dat ene favoriete kledingstuk waar je zo graag weer in wil passen!

Voer regelmatig metingen uit
Alleen door je resultaten bij te houden kun je zien of je vooruitgang boekt of niet. Elke week op de weegschaal staan of eens in de 6 weken een conditie test doen laten je zien of je op de goede weg zit of niet. Ook kan een goed resultaat je motiveren om door te gaan wanneer je een keer een minder goede dag hebt.

Boek je geen resultaat? Probeer het op een andere manier!
Door regelmatig je resultaten bij te houden kun je zien of je aanpak werkt of niet. Zie je na een aantal weken nog steeds geen resultaat? Geen paniek, vele wegen leiden naar Rome. Is 3x per week naar de sportschool gaan bijvoorbeeld een manier die voor jou niet werkt, kijk dan eens wat jij wel vol kunt houden. Een avond zwemmen of een stevige wandeling geven je ook de beweging die je nodig hebt.