Uiteraard is vocht belangrijk voor je lichaam. Je bestaat immers voor 50 - 70 procent uit vocht, afhankelijk van of je een man of vrouw bent.  Het zorgt ervoor dat afvalstoffen via de nieren en de huid (zweten) worden vervoerd, het dient als bouwstof voor de cellen in je lichaam, het regelt de lichaamstemperatuur, zorgt ervoor dat je schokken van het lichaam beter op kan vangen en het vergemakkelijkt het bewegen. Maar voldoende vocht zorgt er ook voor dat vezels in de darmen beter hun werk kunnen doen en het voedsel in je lichaam makkelijker getransporteerd kan worden.

We kunnen door al die belangrijke functies niet meer dan drie dagen zonder vocht, terwijl we wel twee weken zonder voeding kunnen. Vocht drinken blijft daarom een belangrijk onderdeel van de dag.

Je hebt 1.5 liter per dag nodig aan vocht, naast de vaste voeding(hier haal je ongeveer 1 liter vocht uit!). Door koffie, thee, melk(producten), frisdranken, vruchtensappen en natuurlijk water te nemen kun je aan de 1.5 liter komen. Belangrijk om eens na te gaan hoeveel je aan vocht drinkt op een dag. Sommige mensen hebben aan een extra glas water, naast alle andere vloeibare producten, voldoende. Een literfles water drinken is dan echt niet nodig. Teveel water drinken geeft een onnodige belasting aan het lichaam.

Er zijn natuurlijk omstandigheden waarbij je meer moet drinken. Dat is wanneer je sport, zwaar werk hebt, het erg warm is in de zomer of bij diarree/overgeven.