Wat is hummus?

Hummus is een puree gemaakt van kikkererwten. In het originele recept wordt ook tahin, olijfolie, citroensap, knoflook, peper en zout toegevoegd. In welke culturele keuken het precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Zo zijn er aanwijzingen dat het uit de Libanese, Israëlische, Syrische of de Egyptische keuken komt. Eén ding is zeker: in de Nederlandse en Belgische keuken wordt het steeds meer gebruikt.

 

Zo gezond is hummus!

Omdat kikkererwten de basis van de hummus vormen, bevat het veel eiwitten en vezels. Gezonde voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Ze geven een vol gevoel en de vezels ondersteunen een gezonde stoelgang. De toegevoegde olijfolie bevat veel onverzadigde vetten. Dit heeft weer een positief effect op je bloedvaten. Al met al een heel gezond product! Let wel op: in de kant-en-klare varianten uit de supermarkt kan veel suiker en zout toegevoegd zijn. Kijk goed op het etiket voordat je het koopt. De beste keuze én het lekkerste is om hem zelf te maken.

 

Wat kun je met hummus?

Hummus kan je zowel als broodbeleg gebruiken, als ook bij de warme maaltijd. Probeer eens een maaltijd te maken zonder vlees, maar met hummus en andere vegetarische eiwitten, zoals noten of avocado. Daarnaast kun je hummus ook gebruiken als dip bij rauwkost. Dip, hap en genieten. Als je zelf hummus bereidt, kun je vele varianten op het origineel maken. Voeg bijvoorbeeld (gedroogde) kruiden, knoflook, rode pepers, paprika, pompoen, rode biet, zoete aardappel of avocado toe. Geniet ervan!