Slaapgebrek
Het klinkt als een open deur, maar als jij ’s ochtends moeite hebt met wakker worden, de hele dag loopt te gapen en je moe voelt, dan slaap je misschien wel te weinig. Niet iedereen heeft 7-8 uur slaap nodig. De een doet het met minder, en de ander heeft meer nodig. Ga eens een uur eerder naar bed en kijk hoe je je voelt na een week. Kun je beter je bed uitkomen? Minder vermoeid? Dan heb jij meer slaap nodig dan je jezelf altijd gaf. En misschien is dat extra uurtje ook nog niet genoeg.

Slaapapneu
Slaapapneu houdt in dat tijdens het slapen je ademhaling even stilstaat. Dit is wel een normaal verschijnsel, maar wanneer dit vaker dan 10 keer per uur voorkomt, en de ademhaling langer dan 10 seconden stilstaat, dan is er iets anders aan de hand. Door deze ademstilstand wordt het doorslapen heel onrustig, vaak schrik je even wakker omdat je geen lucht krijgt en dommel je daarna weer in. Hier weet je overdag niets meer van, maar je slaapt daardoor niet een nacht goed door. Schrik jij wel eens wakker met verstikkingsverschijnselen? Ben je een zware snurker? Heb je een droge mond bij het ontwaken of hoofdpijn in de ochtend? En voel jij je overdag erg moe? Dan is het misschien tijd om de huisarts eens te bezoeken.

Cafeïne
Cafeïne houdt je overdag zo fijn wakker. Maar helaas ook ‘s nachts. Cafeïne heeft een doorwerk tijd van een aantal uur, dat kopje koffie na de avondmaaltijd kan jou dus uit je slaap houden. Probeer zo’n 6 uur voordat je gaat slapen geen dranken met cafeïne meer te drinken en kijk wat het voor je doet. De een is er namelijk gevoeliger voor dan de ander.

Bron:
Gezondheidsnet.nl