Vries het in

Wist je dat ‘verse’ vis uit de supermarkt al ontdooid kan zijn? Als dit het geval is, kan je dat op de achterkant van de verpakking terugvinden. Dit bewijst dat ontdooid eten nog steeds lekker kan zijn! Om geld te besparen kan je een grote hoeveelheid kopen van bijvoorbeeld vlees of kip. Meestal is dit in verhouding goedkoper dan een kleinere hoeveelheid. Voor gemak tijdens het koken kan je al van tevoren het product in kleine stukken snijden en per 100 gram verpakken voor je het in de vriezer stopt. Haal het vlees of de kip in de ochtend uit de vriezer en leg het in de koelkast. In de avond is het ontdooid en klaar voor gebruik. Ook vis uit de vriezer van je supermarkt is doorgaans goedkoper, dan vis van de versafdeling.

 

Het juiste product kiezen

Aanbiedingen zijn een goudmijn voor als je een laag budget hebt. Hierbij geldt: verschillende winkels hebben verschillende acties. Houd daarom de folders goed in de gaten. Kijk daarnaast kritisch naar de prijs van hetzelfde product, maar van een ander merk. Een huismerk kan zelfs goedkoper zijn dan het actieproduct. Kies vooral voor de 'basisproducten' die in de aanbieding zijn, zoals brood, vlees, groenten en fruit. Van 3=2 aanbiedingen van chips, koek en andere ongezonde extraatjes, eet je waarschijnlijk alleen maar meer, zodat je alsnog niet goedkoper uit bent.
Op het gebied van kruiden is het slim om te kiezen voor de gedroogde variant in plaats van de verse. Uit een potje is veel goedkoper. 


Folders lezen

Veel supermarkten hebben tegenwoordig niet alleen de reclames in hun folders staan, maar ook budget recepten of tips om goedkoper boodschappen te doen. Ontvang jij thuis niet wekelijks de folders door de brievenbus? Je hebt apps voor je mobiel of websites waar je alle folders digitaal kan doorlezen.

 

Op een andere plek boodschappen doen

Er hoeft niet altijd eten gekocht te worden bij een supermarkt. Soms is hetzelfde op een andere plek goedkoper. Denk bijvoorbeeld aan de markt, een groenteboer, Toko, of een Turkse supermarkt. Vergelijk de prijzen met die in de supermarkt en kies de goedkoopste. Aan het einde van de dag zijn er op de markt vaak nog extra aanbiedingen, waardoor het nóg goedkoper is.

 

Lekker zelf maken

Veel eind- of kant-en-klare producten kunnen zelf worden gemaakt: bijvoorbeeld pannenkoeken, wereldgerechten en soeppakketten. Dit is vaak goedkoper én gezonder! Want kant en klaar betekent meestal veel extra zout of suiker. Bereid je hierdoor meer dan wat je nodig hebt? Bewaar het goed afgesloten in de koelkast of vriezer, of deel het met anderen. Het kan dan zijn dat je een keer wat krijgt van jouw buur. Delen kan dan veel schelen.

 

Vergeet niet te genieten

Door alsmaar op de prijzen te letten, kan je soms vergeten om jezelf wel eens te verwennen. Soms is het mogelijk om binnen jouw budget toch een product te kopen dat wat aan de duurdere kant ligt. Dit doe je door te sparen, sparen, sparen en goed op te letten wat je koopt. Als je alles zo goedkoop mogelijk koopt, kan je misschien wel een keertje iets duurder kopen waar je enorm van geniet. Gebruik daarom de 5 tips om zo goedkoop mogelijk te eten, terwijl je jezelf ook een beetje verwend.


Welke stap ga jij nemen om geld te besparen?