Verschil man en vrouw

Op veel vlakken willen we dat vrouwen gelijk staan als mannen, maar binnen dit onderwerp is het heel erg belangrijk dat er juist voldoende kennis is van het verschil. Er zijn simpelweg veel verschillen tussen mannen en vrouwen bij het ontstaan hiervan. Eén van de grootste gevaren ligt bij het feit dat de signalen van een hartinfarct bij vrouwen vaak minder duidelijk is en het stellen van de juiste diagnose veel moeilijker.

Mannen hebben vaker een acuut hartinfarct doordat een bloedvat volledig wordt afgesloten. Bij vrouwen zie je vaak dat de kleine bloedvaatjes verkalken en hierdoor andere symptomen ervaren. Denk bijvoorbeeld aan klachten als vermoeidheid, duizeligheid en/of misselijkheid.

Omdat hart- en vaatziekten in het verleden als ‘mannenziekte’ werden beschouwd, zijn bijna alle onderzoeken op mannen gedaan. Gelukkig staan we nu aan het begin van onderzoek bij vrouwen en is er in de toekomst minder sprake van onderdiagnostiek en onderbehandeling.

 

Klachten waar je zowel als man én vrouw op kan letten

Volgens de website van de Hartstichting zijn dit klachten die (vaak) voorkomen:

Duidelijke signalen: Drukkende pijn op de borst; voelt beklemmend of als een strakke band om de borst, uitstralende pijn naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek, zweten, misselijkheid en/of braken.

Minder duidelijke klachten: Deze klachten hoeven niet door hartproblemen te komen en kunnen ook andere oorzaken hebben. Wees er wel alert op als je al een verhoogd risico hebt op hart- en vaatziekten. De klachten kunnen zijn: pijn in de bovenbuik, kaak, nek, rug of tussen de schouderbladen, kortademigheid, extreme moeheid, duizeligheid, onrustig gevoel of gevoelens van angst en snelle ademhaling.

 

Risicofactoren en feiten

  • Wist je dat vrouwen minder vaak worden gereanimeerd bij een acute hartstilstand dan mannen? Vrouwenborsten vormen een drempel, omdat ze gezien worden als een intieme plek. Daarnaast worden reanimatiecursussen vaak op mannentorso’s gegeven en bij het gebruik van een AED dient de bh (mits met beugel) verwijderd te worden.
  • Vrouwelijke hormonen zoals oestrogeen, lijken de vrouw tot de overgang te beschermen voor hart- en vaatziekten. Daarom krijgen vrouwen vaak 7 tot 10 jaar later hartklachten dan mannen.
  • Uit een klein onderzoek blijkt dat vrouwen vaker een hartinfarct krijgen als ze ongesteld zijn.
  • Een verhoogde tailleomvang verhoogt het risico op hart- en vaatziekte. Bij mannen hoopt het vet vaker rond de buik dan bij vrouwen. Bij vrouwen zie je wel dat ze na de overgang ook meer vetbuik krijgen.
  • Een verhoogd cholesterolgehalte vergroot eveneens het risico op hart- en vaatziekte. Bij vrouwen stijgt het cholesterolgehalte vaak pas na de overgang, bij mannen stijgt dit al op eerdere leeftijd.
  • Een hoge bloeddruk vergroot het risico op hart- en vaatziekte. Als je als vrouw tijdens een zwangerschap last hebt gehad van een verhoogde bloeddruk, loop je op latere leeftijd ook meer risico op hartklachten.
  • Roken verhoogt eveneens het risico. Opvallend is wel dat het risico op hart- en vaatziekten groter is bij rokende vrouwen dan bij rokende mannen.
  • Als laatste vergroten ook de volgende leefstijlfactoren het risico: drinken van alcohol, weinig beweging, veel stress, overgewicht, onvolwaardige eetpatroon met veel verzadigde vetten, snelle suikers, weinig vezels en onvoldoende groente, fruit en vis.

 

Volgens Cardiologe en auteur van het boek ‘Het vrouwenhart’ Janneke Wittekoek: ‘kunnen 80% van de hart- en vaatziekten worden voorkomen door een gezondere leefstijl’.

 
Bron:
www.hartstichting.nlwww.hartstichting.nlwww.hartstichting.nlBoek: Wittekoek, J (2017). Het vrouwenhart (1e editie). Uitgeverij Lucht