Vezels vullen goed
Kies bij de warme maaltijd, en ook andere maaltijden, bij voorkeur voor de volkoren varianten van producten. Hierbij kan je denken aan volkoren pasta’s, zilvervliesrijst, volkoren brood en aardappelen. Deze producten bevatten veel vezels. Vezels leveren geen voedingsstoffen aan het lichaam en kunnen ook niet worden verteerd. Maar vezels zorgen wel voor een goede darmwerking en zorgt ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Daarbij hebben sommige soorten vezels ook nog eens een gunstige effecten op het cholesterolgehalte.

Wat is een normale portiegrootte?
Wat zijn nu normale porties om te gebruiken bij de warme maaltijd? Voor aardappelen, pasta en rijst geldt dat tweehonderd gram een gemiddelde portie is, dit komt overeen met ongeveer vier aardappelen of 4 vier opscheplepels pasta of rijst.

Witte of zilvervliesrijst, de kooktijd is gelijk!
Misschien denk je dat zilvervliesrijst langer moet koken dan gewone rijst, maar ook hier zijn snelkookvarianten van te koop.  Net zo makkelijk dus, maar wel met meer verzadiging.  Ook volkorenpasta hoeft niet langer gekookt te worden dan normale pasta. Kijk wel even op de verpakking voor de precieze kooktijden.

 

Bronnen:
Voedingscentrum.nl