Welke vitamines zijn er?

Vitamines kunnen grofweg in twee groepen worden ingedeeld: de in water en de in vet oplosbare groep. De in water oplosbare vitamines kunnen in het lichaam niet worden opgeslagen, dit zijn bijvoorbeeld alle B vitamines (met name te vinden in graanproducten en vlees) en vitamine C (groente en fruit). Deze moeten dan ook met regelmaat worden gegeten om een tekort hieraan te voorkomen.

De vitamines die in kleine hoeveelheden in het lichaam opgeslagen kunnen worden zijn de in vet oplosbare vitamines. Deze komen vooral voor in dierlijke producten (denk aan vlees en zuivelproducten). Het zijn de vitamines A, D, E en K. Als je hier eens een paar dagen niets van zou eten, kan je lichaam deze reservevoorraad gebruiken.

Wanneer gaan vitamines verloren?

  • Het snijden, pureren of persen van groente of fruit zorgt ervoor dat vitamine C verloren gaat, maar wel vrij langzaam. Dat gebeurt door de blootstelling aan lucht, zuurstof.
  • Wanneer je gesneden groente in water laten staan, gaan de vitamines ook sneller verloren.
  • Sommige vitamines gaan (deels) verloren door verhitting, omdat dit de afbraak stimuleert. Vooral vitamine C en Foliumzuur kunnen niet goed tegen hitte en breken dan af.
  • Wanneer je groente kookt, komen vitamines zoals B vitamines en C, in het kook water terecht.
  • Ook kan licht een negatief effect hebben, zoals op vitamine A in halvarine. Daarom zit halvarine altijd in ondoorzichtige pakken. Sluit het daarom goed af met het deksel.

Wat kan ik doen om deze verliezen te voorkomen?

  • Laat groente en fruit zo lang mogelijk ongesneden en ongeschild, of schil deze helemaal niet! Laat de appel ongeschild of neem eens een aardappel in schil.
  • Kook de groente zo kort mogelijk in zo min mogelijk vocht, of nog beter stoom je groente gaar.
  • Als je toch moet schillen/snijden, doe dit dan zo kort mogelijk voor je de groente daadwerkelijk gaat koken.
  • Bewaar groente en fruit op een koele, droge en donkere plek of in de vriezer.
  • Wanneer je een sapje of smoothie maakt, drink deze dan zo snel mogelijk op. Neem je deze mee? Doe deze dan in een flesje dat geen licht doorlaat.
  • Maak van groente (of restjes) een heerlijke soep, dan gaan in ieder geval de vrijgekomen vitamines in het vocht niet verloren.
  • Snijd de groente ná de bereiding wèl in stukken, dat bevordert de vitamine opname.

Bronnen:

Vitamineinfo.nl
Voedingscentrum