Suiker uit frisdranken is vergelijkbaar met suiker uit een vruchtensap. De suikers uit fruit zijn precies hetzelfde als gewone suiker. In sinaasappelsap zit wel vitamine C en daarom mag je per dag 1 stuk fruit vervangen door een glas sinaasappelsap. Alhoewel sap minder gezond is dan een stuk fruit. In fruit zitten immers vezels die in een glas sap juist niet zitten.

Ook is het makkelijker om een glas vruchtensap te drinken. Een glas sinaasappelsap bevat gemiddeld 98 calorieën. Een appel bevat bijvoorbeeld 60 calorieën. En met een appel ben je even bezig, dat is met een glas vruchtensap wel anders.

Daarnaast bevat sinaasappelsap in pak nog wel vitamine C, maar appelsap bijvoorbeeld niet (tenzij het toegevoegd is). Aan een vruchtendrank of -nectar is vaak nog eens extra suiker toegevoegd. Deze drank moet tenminste uit 60% fruit bestaan, de rest is suikerwater. Vruchtensap bestaat voor 100% uit fruit.

Dubbeldrank bevat het minste aan fruit. Het is daarom belangrijk om altijd op de verpakking te kijken naar het aantal calorieën. Dit kan je dan vergelijken met sinaasappelsap. Sommige merken voegen tegenwoordig ook vitamine C toe om de vruchtendrank toch vergelijkbaar te maken met een glas sinaasappelsap. Maar dat zegt nog steeds niets over het aantal calorieën!!