Onze slaapcyclus is er niet op gemaakt om te snoozen
Tijdens het slapen doorgaat ons lichaam verschillende stadia van slaap. Zo hebben we momenten waarop we lichter slapen en momenten waarop we in diepe slaap zijn. Wanneer het ochtend wordt, maakt ons lichaam zich klaar om wakker te worden. Zo stijgt de lichaamstemperatuur en komen we in een lichtere slaap. Wanneer de wekker al gaat terwijl je lichaam nog in het proces van wakker worden zit, kun je wakker worden met een vermoeid gevoel. Snoozen is dan aantrekkelijk. Elke keer als je in slaap valt maakt je lichaam een stofje aan die je een prettig gevoel geeft. Maar die extra 5 minuten snoozen geven je lichaam minder rust dan 5 minuten diepe slaap. En die diepe slaap is juist nodig om met een verfrist en uitgeslapen gevoel wakker te worden. Het steeds weer in slaap vallen en gewekt worden maakt dat je na 3,4 of misschien wel na 5 keer snoozen alleen maar vermoeider wakker wordt.

Slaap langer, snooze minder
Wil je echt uitgerust wakker worden dan zit er maar een ding op, meer slaap krijgen. Zorg dat de wekker gaat op de tijd dat je echt uit bed wilt stappen. Zet de wekker dus niet een half uur eerder om te kunnen snoozen maar neem die tijd om extra slaap te krijgen.
Vind je het moeilijk om niet op snooze te drukken? Dan kun je de wekker ook verder weg zetten zodat je je bed uit moet om deze uit te zetten. Kun je echt niet zonder snoozen? Hou het dan bij 1 keer en sta dan op, hoe moeilijk het ook is!

Bron:
news.health.com