Het hormoon cortisol laat je trek toenemen
Wanneer mensen op korte termijn stress ervaren worden er verschillende hormonen door het lichaam afgegeven. Zo zijn er hormonen die er voor zorgen dat je hongergevoel op een laag pitje wordt zet, zoals epinephrine, ook bekend als adrenaline. Deze zorgt er voor dat je lichaam in opperste staat van paraatheid komt. Houdt de stress die je ervaart voor langere tijd aan, dan maakt je lichaam cortisol aan. En cortisol verhoogt je gevoel van trek.

Stress verhoogt zin in eten met veel suiker en/of vet
Het mechanisme is nog niet helemaal duidelijk, maar stress leidt tot meer zin in eten met veel vet en/of suiker. Waarschijnlijk zijn bepaalde hormonen hier verantwoordelijk voor. Ook lijkt het dat voedsel met een hoog vet en suiker gehalte het effect van stress tegen gaat, waardoor het ook echt een troostende werking heeft. Dit kan verklaren waarom mensen tijdens stress sneller naar een zak chips of drop zullen reiken dan naar een appel.

Niet alleen meer zin in bepaald voedsel
Stress zorgt er ook vaak voor dat mensen minder slapen (wat ook trek in suikerrijk eten kan verhogen om de dipjes in energie gedurende de dag op te vangen), minder sporten en meer alcohol drinken. Dit alles kan ook bijdragen tot gewichtstoename. Merk je dat stress jou in de weg zit met afvallen? Ga dan eens kijken wat jij kunt doen om jouw stress te verlagen.

Bron:
Health.harvard.edu