Wanneer je sport is het belangrijk om je lichaam voldoende voedingsstoffen te geven om weer te herstellen, ook als je graag gewicht wilt verliezen. Van te voren of na het sporten iets eten is daarom een goed idee.

Wat kun je eten voor het sporten
Probeer niet te veel te eten vlak voor het sporten, dit kan er namelijk voor zorgen dat je buikklachten krijgt omdat je lichaam nog bezig is met het verteren van je voeding. Ga je niet heel intensief sporten dan zou je een uur van te voren een boterham (of twee) kunnen eten of een stuk fruit. Ga je intensiever aan de slag dan is het verstandiger om 2-3 uur van te voren niets meer te eten. Dit hangt ook erg af van het soort sport dat je doet, bij hardlopen zou je eerder klachten kunnen krijgen, door de schokkende bewegingen, dan bij fietsen. Dit verschilt erg per persoon.

Eten tijdens het sporten?
Is eigenlijk niet nodig. Tenzij je langer dan 1,5 uur achter elkaar intensief sport, dan is het een idee om iets van een sportdrank te nemen maar tot die tijd is water voldoende. Ook wanneer je twee lessen achter elkaar volgt in de sportschool ben je vaak niet 1,5 uur intensief bezig omdat er ook een warming up en cooling down bij zit.

Eten na afloop is belangrijk voor het herstel
Na het sporten is het goed om de energievoorraden aan te vullen en er voor te zorgen dat je lichaam voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om te kunnen herstellen. Koolhydraten (voor de energie) en eiwitten (voor het herstel van je spieren) zijn daarom belangrijk. Een hele maaltijd is niet nodig. Denk hierbij aan een schaaltje yoghurt of kwark met 1-2 stuks fruit of 1-2 boterhammen met vleeswaren (dubbel belegd, of met vis zoals tonijn). Bezuinig niet op het eten na het sporten, neem liever overdag iets minder (bijvoorbeeld een boterham, of portie zuivel en stuk fruit minder) en eet dit na het sporten als je op je gewicht wilt letten. Probeer iets te nemen waar weinig vet in zit, dit zorgt voor een langere vertering waardoor de voedingstoffen minder snel opgenomen kunnen worden. Probeer binnen een uur na het sporten te eten, je lichaamscellen staan door het sporten nog extra ‘open' om voedingstoffen te ontvangen.

Sporten rond etenstijd
Wanneer je gaat sporten rond etenstijd kun je de warme maaltijd het beste bewaren voor erna. Neem een uur van te voren iets van een boterham of een stuk fruit om tijdens het sporten voldoende energie te hebben. Door je warme maaltijd na het sporten te nemen krijg je meteen koolhydraten en eiwitten binnen voor herstel en hoef je niet iets extra's te eten. Zorg ook hier voor een maaltijd die vetarm is voor een snelle opname van de voedingsstoffen. Eet ook nu zo snel mogelijk na het sporten, eet liever eerst voordat je gaat douchen. Het is niet erg om later in de avond nog een warme maaltijd te nemen. Vind je dit vervelend? Dan kun je ook de warme maaltijd en lunch omwisselen, of een lichtere maaltijd nemen en na het sporten nog een boterham of twee.

Bron:
Gezondheidsnet.nl
Lekker actief: de balans tussen brandstof en bewegen