Een pastasaus of soep kun je invriezen, na het ontdooien en opwarmen smaken deze nog prima. Maar de pasta zelf is na het invriezen vaak veel minder lekker. Hoe komt dit?
Wanneer water bevriest, zetten de watermoleculen uit. Eten bestaat voor een groot deel uit water dat vastgehouden wordt in de celwanden. Wanneer je eten invriest, dan zet het water in het eten uit, waardoor de celwanden beschadigen. Na het ontdooien kan het dan papperig zijn, zoals met pasta, of heel slap zijn, zoals bij ingevroren rauwe groente. Wanneer je eten al gekookt is en minder structuur heeft, dan zijn er meestal geen problemen na het invriezen.Zo kun je een pastasaus dus prima invriezen, maar de pasta zelf beter koken op het moment dat je het wilt eten.

Bron:
Puurgezond.nl

Weet jij waar het woord 'ontbijt' vandaan komt?

In het Nederlands bestaat het woord ontbijt uit twee delen, 'ont' wat 'voorafgaand aan' betekent, en bijt, van het woord bijten of eten. Zo kan het ontbijt gezien worden als het begin van eten. In het Engels betekent onbijt 'breakfast', letterlijk het doorbreken van het vasten. In het Duits houden ze meer de tijd van de dag aan; 'Frühstück' oftewel al vroeg een stuk(je) eten.

Bron:
Brood.net

Wist je dat je per dag wel zo'n 2,5 liter aan lichaamsvocht verliest?

Alleen al met het naar de toilet gaan kun je meer dan 1,5 liter vocht per dag verliezen. Daarnaast verlies je gemiddeld een halve liter vocht via je huid door middel van zweten en een halve liter vocht via het uitademen. Geen wonder dat het zo belangrijk is om voldoende te drinken!
Zeker als het warm weer is kun je via de huid nog meer vocht kwijt raken doordat je meer zweet om af te koelen. Je kunt gemakkelijk checken of je voldoende drinkt door naar de kleur van je urine te kijken. Is deze donker van kleur dan mag je meer drinken. Ga je regelmatig naar de toilet en is je urine licht van kleur, dan drink jij voldoende.

Wist je dat de naam Brinta uit verschillende woorden bestaat?

De naam Brinta bestaat uit BR van het Engelse woord breakfast, ontbijt. En dan IN, dat betekent instant en TA van tarwe. Een Engelse naam dus, maar wel een Nederlands product. Brinta wordt gemaakt van volkorentarwemeel. Dit bestaat uit gemalen tarwe met een klein beetje zout. Het wordt meestal gegeten met koude of warme melk en is een uitstekend ontbijt! Het is ook nog eens vezelrijk met 10,5 gram vezels per 100 gram Brinta.

Je kunt Brinta ook goed toevoegen aan smoothie’s of wanneer je voor een eiwitrijke variant wilt kiezen kun je magere kwark met Brinta en een beetje (diepvries)fruit in een blender malen tot een lekkere, voedzame en vezelrijke maaltijd.

Eet smakelijk dus!

Bronnen: 
Lekkerbelangrijk.nl via voedingscentrum.nl
Wikipedia.nl

Wist je dat biologisch niet hetzelfde is als fair trade?

Groente, vlees maar bijvoorbeeld ook katoen of een schoonmaakmiddel kan biologisch zijn. Biologisch zegt namelijk iets over de manier waarop er met de aarde om wordt gegaan, hoe eten wordt geproduceerd en hoe er met dieren om wordt gegaan. Zonder chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of preventieve antibiotica. Fair Trade staat voor eerlijke handel, vooral in ontwikkelingslanden. Hierbij worden (kansarme) boeren naar eerlijkheid betaald voor hun producten en wordt er gelet op goede sociale en ecologische omstandigheden van de werknemers.

Bron: Puurgezond.nl

De ramadan elk jaar opschuift?

Het islamitische jaar telt 12 maanmaanden. Het volgt de cyclus van de maan, zodra er een nieuwe maan zichtbaar is, begint een nieuwe maand. Hierdoor is het islamitische jaar ongeveer 11 dagen korter dan de christelijke jaartelling, de kalender die wij aanhouden. Zo komt het dat de Ramadan voor ons elk jaar ongeveer 1,5 week eerder begint.

Bron: wikipedia.nl

Wist je dat tamme kastanjes eetbaar zijn?

In Nederland heb je zowel wilde als tamme kastanjes. De tamme kastanje, die eetbaar is in tegenstelling tot de wilde kastanje, herken je aan langwerpige, getande bladeren. De bolster heeft veel, lange en fijne stekels. In de bolster zitten meestal 3 kastanjes die een platte kant hebben en een puntje met een wit pluimpje. Kastanjes zijn rijk aan voedingsstoffen als  B vitamines, kalium, vitamine E en zink.
Je kunt ze poffen, roosteren of koken. Zet met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes, leg ze daarna ongeveer 15 - 20 minuten in de oven op 200 graden totdat de schil openbarst. Verwijder deze en het vliesje wat erom heen zit (deze heeft een bittere smaak). Je kunt de kastanjes combineren met rode kool of spruitjes, maar als puree is het ook lekker bij wildgerechten.
Vind je het moeilijk om de wilde en tamme kastanje uit elkaar te houden? Van oktober t/m december zijn ze ook verkrijgbaar op de markt, betere supermarkten, toko's, Turkse en Marokkaanse winkels of de groenteboer.

Cranberry's zijn weer volop in het seizoen

In Nederland groeien ze vooral op Terschelling waar ze ook veenbessen worden genoemd. Cranberry’s zijn rauw niet te eten, maar wel heerlijk als compote (gemakkelijk zelf te maken) of gedroogd als snack tussendoor.  Ze bevatten veel vitamine C, vezels en ook vitamine E. Daarnaast bevatten cranberry’s stoffen die kunnen helpen bij het tegengaan van blaasontsteking, hart- en vaatziekten en ook het immuunsysteem ondersteunen. Cranberrycompote is lekker bij een stukje vlees, maar ook met een plak kaas of kipfilet op brood.
Cranberry’s zijn vers in de koelkast 1 tot 2 weken houdbaar, je kunt ze ook invriezen.

Zoethoutthee kan jouw bloeddruk verhogen

Zoethoutthee bevat de stof glycyrrhizine, deze stof kan er voor zorgen dat je lichaam meer vocht vasthoudt waardoor je bloeddruk kan stijgen. Drink daarom niet meer dan 2 mokken (0,5 liter) zoethoutthee op een dag. Ook andere theesoorten waar zoethout in zit, zoals sterrenmix, kun je niet onbeperkt drinken.

Zuivel helpt bij afvallen

Zuivel vermijden als je wilt afvallen is een heel slecht idee. Zuivel laat namelijk gunstige effecten zien op gewichtsverlies.' Aldus prof.dr. Arne Astrup van de Universiteit van Kopenhagen.

Voldoende zuivel drinken gaat gepaard met een hoger gewichtsverlies dan wanneer men weinig tot geen zuivel drinkt. Vooral het lichaamsvet neemt meer af, terwijl de vetvrije massa juist meer toeneemt.

In eerder onderzoek heeft prof.dr. Arne Astrup laten zien dat calcium de vetuitscheiding vergroot. Toch denkt hij dat het gunstige effect van zuivel vooral schuilt in de eiwitten, die een hoge verzadiging geven en gunstig zijn voor de vetvrije massa.

Bron: nieuwsvoordietisten.nl

Waar komen sandwiches vandaan?

De sandwich (2 boterhammen op elkaar met beleg ertussen en schuin doorgesneden) is in de 18de eeuw vernoemd naar Lord Montagu, de 4de graaf van Sandwich. Lord Montagu scheen een fervent kaartspeler te zijn; hij ging zo in het spel op dat hij vaak vergat te eten. Zijn kok begon zich zorgen te maken en bedacht hier iets op; hij belegde 2 sneden brood, deed deze op elkaar en sneed ze door. Op deze manier kon de graaf onder het kaartspelen eten én kreeg hij geen vette vingers. Anderen volgden zijn voorbeeld en bestelden “hetzelfde als Sandwich!”.

In Engeland worden sandwiches ook wel ‘butties’ genoemd (wat verwijst naar boter, ‘butter’). Zo heb je een ‘chip butty’; een sandwich met patat, en een ‘bacon butty’ met gebakken spek. Sanger is een ander woord voor sandwich in Australië.

Bekende sandwiches zijn: de club-sandwich van 4 sneden wit brood (met boter, sla, gerookte kipfilet, gebakken bacon, tomaat, een hardgekookt ei, ham), een BLT (spek, sla, tomaat), een panini (salami, ham, kaas, Italiaanse worst) en een caprese (mozarella, tomaat, basilicum). En natuurlijk niet vergeten, de tosti (croque-monsieur) met ham en kaas.

Het regent bijna nooit!

Je moet maar op het idee komen. Een website maken waarop je vermeld hoe vaak het regent als je naar je werk fietst. De onderliggende boodschap is natuurlijk duidelijk. Het weer wordt vaak gebruikt om niet te fietsen en dus de auto te pakken. Volgens Gerard, de man die de site voorziet van info, regent het bijna nooit. Dat laat hij zien in zijn grafieken die hij per maand presenteert. In september reed hij 32 ritten op zijn fiets naar het werk, maar 2 daarvan regende het. Dus geen excuses meer om niet op de fiets te gaan, want het regent bijna nooit!

Wil je zelf ook eens op zijn website kijken, ga dan naar www.hetregentbijnanooit.nl.

Verzadigd vet in voeding kan lager

In Nederland eet 75% van de volwassenen teveel verzadigde vetzuren. De aanbevolen hoeveelheid om 10% van je totale energie uit verzadigde vetten te halen, wordt maar door een kwart van de Nederlanders gehaald. Teveel verzadigde vetten in de voeding kunnen op termijn zorgen voor een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekte. Uit het totaal van 20-40% energie in de vorm van vet uit je voeding, zou je daarom beter voor meer onverzadigde vetten moeten kiezen. Onverzadigde vetten zijn juist van gunstige invloed op het cholesterolgehalte in het bloed.

Kaas, vlees en melk vormen bij 42% van de jong volwassenen de belangrijkste bronnen voor verzadigde vetzuren. Door te kiezen voor een minder vette kaas (20+), minder en mager vlees (bij de hoofdmaaltijd 75 gram vlees) of vis in plaats van vlees en magere melkproducten kun je het totaal aan verzadigde vetten verminderen. Ook het gebruik van vloeibare margarines, halvarine en het verminderen van snacks en koek dragen bij aan het verlagen van de ‘verkeerde' vetten.

Waar bak je in?

Een bepaalde hoeveelheid vet per dag is nodig om de juiste voedingsstoffen, zoals vitamine A, D, E en essentiële vetzuren binnen te krijgen. Vet is een belangrijke stof, die niet zo'n goede naam heeft. Maar toch heeft de mens het nodig voor functies in het lichaam, zoals de opbouw van cellen en de warmte-isolatie van de huid. Vetten zijn een belangrijk en onmisbaar onderdeel van de voeding. Voor de warme maaltijd gebruik je 15 gram (1 eetlepel) per persoon om in te bakken. Een kleine juslepel jus bij de warme maaltijd mag ook niet ontbreken.

Voor het bakken van vlees, kip, vis of roerbakken kan je kiezen uit verschillende soorten vet. De meest voorkomende zijn: (vloeibare) Margarine, Roomboter, Olijfolie, Zonnebloemolie, Maisolie, Slaolie

Het beste kun je de soorten nemen die vloeibaar zijn. Harde vetten bevatten meer verzadigde vetten en zijn daardoor ongunstig voor hart- en vaten. Bakken in olijfolie of een andere olie is prima, het bevat veel onverzadigde vetten. Margarines bevatten daar in tegen weer vitamine A en D, dat wordt toegevoegd. Deze vitamines ontbreken bij oliën.
Afwisselen is daarom het beste!

Bron: www.voedingscentrum.nl

Vrouw eet minder met een man aan tafel

In Canada bedachten ze dat het gezelschap waar men mee eet wel eens invloed zou kunnen hebben op het eetgedrag. Daarom observeerden ze 469 mannen en vrouwen in grote eetgelegenheden van drie universiteiten. Gelet werd op de voedselkeuze, ook het aantal calorieën, en de samenstelling van het gezelschap. Daaruit bleek dat vrouwen in het gezelschap van een man gemiddeld 552 calorieën namen. Aten ze samen met andere vrouwen dan kwam dat gemiddelde op 665 calorieën. Een verschil dus van ruim 100 calorieën. Bij mannen had het gezelschap geen invloed op het eetgedrag.

Bron: http://www.sciencedirect.com/

Vleesconsumptie

De vleesconsumptie van Nederlanders neemt af! De Nederlander eet ongeveer 85 kilo vlees per jaar. Dertig jaar geleden was dit 60 kilo. De afgelopen jaren is er dus een stijging geweest en de consumptie van vlees zou nu weer dalende zijn in Nederland.

Uitgaande van 85 kilo per jaar komt dit neer op 230 gram per persoon per dag. Als we dat vergelijken met wat we nodig hebben, dan is de gemiddelde hoeveelheid die nu gegeten wordt teveel. Wanneer je 125 gram vlees per dag eet, is dat voldoende. Dit is inclusief vleeswaren op je brood! Voor de warme maaltijd komt dat neer op ongeveer 100 gram. Vlees kan je ook afwisselen met vis of vleesvervanger zoals tahoe of tempé.

Voor het milieu zou het beter zijn als we minder vlees zouden eten. Nederland is het meest veedichte land van Europa. Deze dieren zorgen voor een grote berg mest. Eén koe stoot volgens berekeningen van adviesbureau CLM net zoveel broeikasgassen uit als 4,5 auto's (70.000 km autorijden per jaar). Wanneer er 1 dag per week geen vlees wordt gegeten, scheelt dat net zoveel als alle gloeilampen vervangen door spaarlampen.

Bron: http://www.mdweekly.nl/

 Tofi of Foti ?

Japanse suomiwostelaars zijn extreem dik. Je ziet het vet bewegen als ze in actie zijn. Toch blijkt dat ze geen verhoogde kans hebben op hart- en vaatziekten. Door het intensieve trainingschema en de gezonde voeding houden deze worstelaars het vet bij hun organen weg. Een typisch voorbeeld van foti, oftewel fat outside, thin inside.

Biochemicus Bell, hoogleraar moleculaire beeldvorming, kwam met de benaming foti. Ook bedacht hij het woord tofi (thin outside, fat inside), dat het omgekeerde is van foti. In dit geval dus slanke mensen die ongezond zijn omdat hun vet opgeslagen ligt rond de organen. Ongeveer 10-20 procent van de mensen behoort tot deze categorie. Mensen die misschien denken dat ze gezond zijn en niet weten dat ze een groot risico lopen op het krijgen van o.a. Diabetes Mellitus 2. Bell bekeek meer dan achthonderd Britten, van dunne fotomodellen tot erg dikke mensen, onder de mri-scan. Hij kwam erachter dat dik of dun niet altijd iets zegt over iemands gezondheid.

Het vet rond de organen kan hormonen of ontstekingsbevorderende stoffen produceren en op die manier de stofwisseling in het lichaam verstoren. Gevolg hiervan kan zijn dat, door de hormonen,  de lichaamscellen moeilijker glucose op kunnen nemen en er ontregeling ontstaat in de glucosestofwisseling. Hierdoor ontwikkelt men op den duur Diabetes Mellitus 2. Ontstekingsbevorderende stoffen zorgen voor ontstekingen in de vaatwanden.

Bron: Volkskrant

Niet alleen wijn levert gezondheidswinst op

Dat een glaasje wijn per dag goed is voor de gezondheid, dat was misschien al bekend. Wijndrinkers leven ongeveer 5 jaar langer dan mensen die geen wijn drinken. Martinette Streppel schreef de resultaten op uit een studie van 40 jaar onder 1373 mannen. Dit onderzoek werd uitgevoerd door de Wageningen Universiteit.

Niet alleen wijn levert een gezondheidswinst op, maar alcohol als zodanig ook. Een half glaasje alcoholhoudende drank (20 gram alcohol) geeft een verlenging van 2,5 jaar in vergelijking met de geheelonthouders. Haal je de alcohol alleen uit wijn dan levert dat een extra winst op, namelijk 2,5 jaar. Een wijnliefhebber die matig drinkt heeft daardoor een levensduurwinst van 5 jaar.

Bron:http://www.allepersberichten.nl/persbericht/7813/1/Dagelijkse-consumptie-van-half-glaasje-wijn-werkt-levensverlengend/

Overgewicht gaat miljarden kosten.

In de komende jaren lopen de kosten van overgewicht op, van twee miljard euro nu, tot vier à vijf miljard euro over een jaar of tien. Dat blijkt uit onderzoek van Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Het aantal mensen met overgewicht neemt toe, ook het aantal kinderen. Dat leidt tot, onder meer, meer beroertes, vaatziekten, hartinfarcten en diabetes. Met als gevolg meer kosten voor operaties en medische zorg en ook voor toenemend ziekteverzuim. Volgens Seidell moeten artsen overgewicht dringend serieuzer gaan nemen: Artsen weten meer over een zeldzame kankersoort dan over overgewicht. Maar vetzucht is een ziekte en moet als zodaig worden begeleid, vindt Seidell.

Bronnen: http://www.pubmed.gov/

Nederlands Dagblad 060309

medischcontact.artsennet.nl

Verantwoorde snackbar

Steeds meer snackbars en cafetaria's gebruiken vloeibaar frituurvet. Maar de helft van de bedrijven gebruikt nog vastfrituurvet. Dit blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Vloeibaar frituurvet bevat minder verzadigd vet en is daarom gezonder dan vast frituurvet. Verzadigd vet is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

In 2004 is de campagne Verantwoord Frituren gestart, om ondernemers in de horeca over te halen om over te stappen op vloeibaar vet. Daardoor zijn meer bedrijven verantwoord gaan frituren. Snackbars en cafetaria's die meedoen aan de campagne zijn herkenbaar aan een vignet. Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt bovendien dat er ook snackbars zijn die in verantwoord vet frituren en die niet zijn aangesloten bij de campagne Verantwoord Frituren.

U kunt zien waar bij u in de buurt een snackbar zit die is aangesloten bij de campagne op http://www.friturenindehoreca.nl/

Bronnen: VWA, Consumentenbond, voorlichtingsbureau Margarine Vetten en Oliën

Kunnnen vrouwen hun eetlust minder goed onderdrukken dan mannen?

Uit een Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in een wetenschappelijk vakblad, zou blijken dat vrouwen slechter in staat zijn hun eetlust te onderdrukken dan mannen. Daardoor zouden vrouwen vaker aan overgewicht lijden dan mannen. Maar bij nadere bestudering blijkt het onderzoek maar te zijn toegepast op een heel kleine groep proefpersonen en vechten Nederlandse wetenschappers de uitkomsten van het onderzoek aan.

De groep proefpersonen bestond uit dertien vrouwen en tien mannen. Die moesten eerst een ochtend vasten en kregen daarna hun lievelingseten voorgezet: ze konden het zien en ruiken. Door middel van hersenscans werd gemeten hoe goed ze in staat waren hun eetlust te onderdrukken. Volgens de Amerikaanse wetenschappers konden de mannen dat beter dan de vrouwen. Daardoor zouden vrouwen vaker te zwaar zijn.

Maar Nederlandse hoogleraren Voeding en Psychologie hebben allerlei bezwaren. Bijvoorbeeld dat de onderzochte groep veel te klein is om er conclusies aan te verbinden en dat het verschil tussen het voorkomen van overgewicht bij mannen (10%) en vrouwen (12%) helemaal niet zo groot is. Matig overgewicht komt zelfs vaker voor bij mannen. Bovendien kan uit al dan niet verhoogde hersenactiviteit nog niet worden afgeleid of de vrouwen ook echt meer gingen eten.

Bron: www.pnas.org en S. Becker in Trouw 23-01-09

We zijn wel meer gaan bewegen, maar minder intensief.

Tweederde van de Nederlanders beweegt voldoende, maar maar één op de zes volwassenen beweegt intensief genoeg. Terwijl intensief bewegen juist belangrijk is voor uw gezondheid. Dat blijkt uit de Monitor Bewegen en Gezondheid van TNO.

Als norm voor voldoende bewegen is in de Monitor gehanteerd: tenminste op vijf dagen per week tenminste dertig minuten bewegen (voor jongeren zestig minuten). Als norm voor intensief bewegen geldt: tenminste drie maal per week twintig minuten inspannende lichaamsbeweging.

Wie ook de inspannende lichaamsbeweging krijgt, voldoet aan de zogenoemde ‘fitnorm'. Het aantal mensen dat voldoende beweegt stijgt sinds 2000 nog steeds (hoewel de laatste jaren wel minder). Maar het aantal mensen dat aan de ‘fitnorm' voldoet, is afgenomen.

Jongeren bewegen nog minder. Tweederde van de volwassenen beweegt tenminste voldoende, van de jongeren is dat nog niet de helft.

Werk of school en huishoudelijk werk zijn voor de meeste mensen nog altijd de belangrijkste bron voor de dagelijkse beweging. Maar het aantal uren dat er niets wordt gedaan is nog steeds vele malen grote dan de actieve uren. We brengen gemiddeld per dag veertien uur zittend, liggend of slapend door en maar drie uur actief.

Het aantal mensen dat helemaal niet beweegt, neemt overigens ook af. In 2006 en 2007 bewoog nog vijf procent van de volwassen Nederlanders op geen enkele dag voldoende.

De conclusie van TNO luidt: Intensief bewegen moet meer worden gestimuleerd, omdat bewezen is dat dat grote gezondheidsvoordelen oplevert.

Bron: TNO

De Gezondheidsraad pleit voor één logo voor gezond voedsel

Op de verpakkingen van etenswaren komt u twee logo's regelmatig tegen: het Gezonde Keuze Klavertje en het Ik Kies Bewust logo. Die geven aan dat het product goed zou zijn voor de gezondheid. Maar is dat ook zo?

In een advies aan de minister stelt de Gezondheidsraad vast dat de twee logo's verschillende criteria hanteren. De logo's worden toegekend op grond van bijvoorbeeld de hoeveelheid calorieën, het gehalte aan verzadigd vet, keukenzout, toegevoegde suiker en vezels. Maar de gehanteerde criteria komen nog niet helemaal overeen met de officiële voedingsvoorlichting. Daardoor kunnen minder gezonde producten toch een logo krijgen. Zo kunnen producten met het Gezonde Keuze Klavertje toch relatief veel zout bevatten, en stelt het Ik Kies Bewust logo bijvoorbeeld minder eisen als het gaat om voedingsvezel.

De Gezondheisdraad pleit dan ook onder meer voor één logo in overeenstemming met de voedingsvoorlichting en voor aanscherping van de criteria voor kant-en-klaar maaltijden, sappen en dranken.

Bron: De Gezondheidsraad

Wie treurig is, is een stuk minder kritisch bij het inkopen.

Ook een kort gevoel van treurigheid heeft al invloed. Proefpersonen die een trieste film hadden gezien, waren bereid vier keer zoveel te betalen voor een flesje water als mensen die een neutrale video hadden bekeken. De meeste proefpersonen dachten zelf dat de film die ze hadden gezien geen enkele invloed op hun uitgaven had. Bron: daily.stanford.edu/

Een broodje kroket is helemaal niet zo slecht. Hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Martijn Katan zegt in dagblad Het Parool: "De laatste jaren is het frituurvet sterk verbeterd. In vergelijking met een broodje kaas bevat een boordje kroket tegenwoordig minder vet en calorieën, minder van het ongezonde verzadigde vet, meer opneembaar ijzer en qua vitamines schelen ze weinig." Alles bij elkaar is een kroket dus beter.

Nederlanders laten zich niet gemakkelijk beïnvloeden bij het kopen van levensmiddelen. Uit onderzoek onder consumenten blijkt dat ze geen acht slaan op adviezen van de overheid en maatschappelijke organisaties. Mensen verwachten ook weinig heil van overheidsmaatregelen zoals een accijnsverhoging op ongezonde voeding. Wel staan mensen positief tegenover gezondheidslogo's zoals Ik Kies Bewust. Bron: EVMI.nl

Mensen die veel koffie drinken uit automaten met versgemalen koffie, zoals op het werk, lopen een groter risico op een hartinfarct. In zulke koffie zit een verhoogde concentratie cafestol, een stof die het cholesterolgehalte verhoogt. De hoeveelheid is bijna even groot als het verschil tussen een boterham met roomboter en een met dieetmaragarine. Bron: Consumentenbond

Deze zomer is er veel meer gesnoept dan anders, om het slechte weer te vergeten. Het onderzoeksbureau AC Nielsen meldt dat de verkoop van snoep en koek -vooral chocolade- meer is gestegen dan normaal. Volgens het bureau heeft het weer altijd invloed op het eet & drinkpatroon. Bron: Gezondheidsnet.nl    

Klanten beslissen vaak in de supermarkt pas wat ze precies gaan kopen. In 70 procent van de gevallen wordt ter plekke besloten welk product wordt gekocht, van welk merk en hoeveel. Daarbij laat de klant zich met name verleiden door wat ‘lekker' is. Bron: Distrifood/ Retail Insights juni 2007.