herfst

Zoek het licht op
Naarmate de herfst vordert, worden de dagen steeds korter en kan het zijn dat je in de schemer naar je werk en ook weer in de schemer naar huis gaat. Benut je lunchpauze om even naar buiten te gaan en wat van het licht op te nemen.  Dit geeft je humeur een boost (niet alleen het licht maar ook de frisse lucht) en zorgt dat je er weer fris tegenaan kunt. Kijk ook om je heen als je buiten bent, de natuur is nu misschien wel op haar mooist met alle kleurschakeringen. Voldoende licht van buiten helpt ook om vermoeidheid tegen te gaan en om beter te kunnen slapen.

Blijf bewegen
Tijdens lichamelijke inspanning worden er stofjes in je hersenen aangemaakt die je een goed gevoel geven en je humeur verlichten. Blijf daarom gewoon bewegen, of dit nu binnen of buiten is. Inspanning zorgt er ook voor dat je beter slaapt.

Slik vitamine D
In het najaar en de winter is de zon niet sterk genoeg voor je huid om voldoende vitamine D aan te maken. Uit een groot onderzoek (Women's Health Initiative) blijkt dat er een verband is tussen een tekort aan vitamine D en depressieve klachten. Je kunt dit eenvoudig met een supplement aanvullen.

Eet gevarieerd en gezond
Kouder weer maakt dat we meer zin krijgen in stevige maaltijden. Biologisch gezien heeft ons lichaam behoefte aan meer energie omdat het kouder wordt en koud weer het lichaam meer energie kost om op temperatuur te blijven. De realiteit is echter dat we tijdens de herfst voornamelijk binnen zitten in een goed verwarmde ruimte en deze extra calorieën niet nodig hebben om op temperatuur te blijven. Blijf daarom gezond en gevarieerd eten. Eet overdag ook regelmatig om zo een energiedip te voorkomen. Het kan helpen om meer warme maaltijden en warme dranken te nuttigen.

Lichttherapie
Merk je dat je het echt moeilijk hebt tijdens het najaar? Dan kun je ook lichttherapie overwegen. Er zijn speciale lampen die het daglicht nabootsen waardoor je in de ochtend goed op gang kunt komen en de donkere dagen beter doorkomt. Informeer hierover bij je huisarts.