Wat is stress?
Je lichaam reageert op werkstress zoals het zou reageren wanneer jij oog in oog zou komen te staan met iets gevaarlijks. Je maakt meer adrenaline aan, je hartslag verhoogt, je bloedsuikerspiegel verhoogt; je bent klaar om te vluchten of te vechten. Hartstikke handig als je tijdens het oversteken niet aan het opletten bent en er ineens een fietser op je af komt, minder nuttig als het gaat om het halen van een deadline. Een korte periode van stress kan je helpen om die deadline te halen, maar zo langdurig onder spanning staan maakt dat je ziek kan worden. Denk hierbij aan overspannenheid, hart- en vaatziekten, depressie etc.

 

Wat zijn jouw stresssignalen?
Wanneer je langdurig onder spanning staat, kun je dat herkennen aan de volgende signalen:

  • Je bent drukker in je hoofd, loopt meer te malen, bent sneller afgeleid en minder geconcentreerd.
  • Je kunt een opgejaagd gevoel krijgen in je lichaam, misschien merk je wel dat je meer zweet, je gewicht toeneemt (eten uit stress) of juist afneemt, of andere klachten die niet bij jou horen.
  • Emotioneel kun je je ook minder stabiel voelen: je kunt minder goed met frustratie omgaat, hebt een veel korter lontje, misschien wisselen je emoties zich wel sneller af; voel je je het ene moment boos, dan weer verdrietig, dan weer blij.
  • Wanneer je lang onder spanning staat gaat dit vaak ook ten koste van je gezondheid. Bewegen en sporten schiet er al snel bij in (geen tijd of energie meer voor), je kiest sneller en vaker voor een makkelijke hap (geen puf meer om te koken) en gaat misschien meer roken, eten of drinken om met de spanning om te kunnen gaan.

 

Dit kun je doen

  • Het belangrijkste is om te achterhalen waar de spanning vandaan komt. Is het een te hoge werkdruk, een aangekondigde reorganisatie, zijn er problemen binnen het team? Kijk of je in gesprek kunt gaan met je leidinggevende, teamleider, bedrijfsarts, bedrijfsmaatschappelijk werker of ander vertrouwenspersoon.
  • Je kunt jezelf helpen door bewust te ontspannen met een ontspanningsoefening.
  • Blijf bewegen! Wanneer je blijft bewegen maak je endorfine aan die je een beter gevoel geven. Ook kun je met bewegen of sporten je spanning kwijt.
  • Zorg goed voor jezelf: blijf gezond eten, let op met de hoeveelheid tabak en alcohol die je gebruikt. Een gezond lichaam is beter in staat om met stress om te gaan.
  • Zoek professionele hulp als je er niet uit komt.