Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier
Dit is niet waar. Deze uitdrukking vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen. Bier werd voornamelijk gedronken door de lagere klasse van de samenleving en wijn was voor de rijkere mensen. Dus als je wijn na bier dronk was dit een teken dat je was gestegen op de maatschappelijke ladder. Dronk je bier na wijn, dan was je dus gedaald in status en dat werd uiteraard niet als positief gezien. Deze uitdrukking heeft dus niets te maken met het wel of niet krijgen van een kater. De volgorde waarin je wijn en bier drinkt maakt dus niet uit, wel de totale hoeveelheid.

Wijn bewaren
Over hoeveelheid gesproken, als een fles wijn eenmaal open is, gaat die vaak ook op. Veel mensen vinden het immers zonde als een deel van de wijn in de gootsteen beland. Maar de fles hoeft niet in een keer leeg. Wat kun je doen om wijn wel langer te kunnen bewaren na opening? 
- Een fles rode wijn kun je na opening het beste binnen twee dagen opdrinken. Wit en rosé kan je 3 à 4 dagen bewaren in de koelkast. Ook rode wijn kun je prima bewaren in de koelkast. 
- Met een speciaal vacuümpompje voor wijn kun je de zuurstof uit de wijnfles zuigen, hierdoor blijft de wijn langer houdbaar.
- Wijn kun je ook invriezen, de smaak zal dan wel iets veranderen maar kan zo later nog prima worden gebruikt als aangename toevoeging in sauzen, stoofpotten en jus. Vries de wijn bijvoorbeeld in ijsklontbakjes. 


Bronnen
isgeschiedenis.nl
wijnbloggers.nl