Een mossel is een vers product en heeft dus extra aandacht nodig tijdens het vervoeren naar de winkels. Ze worden daarom verpakt in water met een beetje zuurstof en koel vervoerd. Doordat de mossel gekoeld wordt, gaat hij in een soort winterslaap en verbruikt dan minder zuurstof. De kwaliteitszorg is erg groot. De tijd tussen vangen en verkoop wordt om die reden ook zo kort mogelijk gehouden. Vanwege het snelle bederf waren de mosselen vroeger dan ook alleen verkrijgbaar wanneer de ‘r' in de maand was. In de zomer was de kans op bederf namelijk groter. Met de nieuwe technieken kan de mossel nu ook ‘veilig' vervoert zonder dat de ‘r' in de maand is.

Mosselen bewaar je in de originele verpakking in de koelkast. Voordat je ze bereidt, was je ze in ruim water. De mosselen die niet dicht gaan houdt je onder stromend water en daar tik je een paar keer op. Sluit de mossel zich niet dan kun je deze beter weggooien.

Bereiden van mosselen
Gebruik een ruime pan en doe hier een zakje boerensoepgroente in, een bouillonblokje en een groot glas water. Doe daarbovenop de mosselen (2 kilo is voldoende voor 2 personen). Zet dit op hoog vuur en kook de mosselen in 10 minuten gaar. Wanneer de deksle drie keer omhoog komt zijn de mosselen gaar, ook al zijn de 10 minuten nog niet voorbij! Schud de mosselen en groente doorelkaar en zet dit nog een minuutje op het vuur. Lekker met stokbrood en een knoflooksausje op basis van yoghurt en fritesaus. Eet smakelijk!!!