Zoete aardappel of bataat?       
Beide, een zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd en is een knolvormige wortel die onder de grond groeit van een slingerachtige plant. De zoete aardappel is een hele verre neef van de gewone aardappel, ze behoren niet tot dezelfde familie al doet de naam natuurlijk anders vermoeden. Van vorm variëren ze van langwerpig tot rond. De schil kan verschillende kleuren hebben, licht, geel, oranje maar ook bruin of paars. Het binnenste van de knol heeft ook verschillende kleuren, zowel wit als rose, maar ook geel, oranje en zelfs paars! De lichter gekleurde bataten zijn iets minder zoet dan de oranje gekleurde.

Op letten tijdens het kopen
Koop stevige exemplaren waarvan de schil niet verkleurd is en die geen uitlopers heeft. Is dit wel het geval dan is de bataat niet zo vers meer. Je kunt ze op een koele droge plek bewaren, net als gewone aardappels. De zoete aardappel is het hele jaar verkrijgbaar.

Zo gebruik je een zoete aardappel in gerechten
Omdat een zoete aardappel een zoete smaak heeft kun je deze zowel voor zoete als hartige gerechten gebruiken, en ook geschild of ongeschild. Hier wat suggesties:

  • In plakken gesneden lekker uit de oven met wat curry, knoflook en paprika poeder. Of snij de aardappel in reepjes en maak er frietjes van!
  • Je kunt de zoete aardappel ook, in stukken gesneden, koken en dan stampen tot een puree.
  • De zoete aardappel is een lekkere tegenhanger bij pittige, hartige gerechten zoals een curry, of een stoofpot met bijvoorbeeld tomaat, paprika, courgette, ui, knoflook en lamsvlees.
  • Maak er een lekkere gratin van, rosti of een stamppot.
  • Op de barbeque kun je een zoete aardappel poffen, maar ook grillen met wat tijm, paprikapoeder en zout.
  • De amerikanen zijn dol op de zoete aardappel als zoet gerecht; zij verwerken deze in taart, bestrooien het met wat kaneel of maken er zelfs pannenkoekjes van!

Bronnen:
Groentenefruit.nl
Wikipedia.nl