Zwaarlijvige mensen kosten gezondheidszorg minder

Van het NRC Handelsblad 5 Feb: Mensen met zwaar overgewicht (obesitas) zijn vaker ziek en maken meer gebruik van de zorg dan personen met een gezond gewicht. Over hun gehele leven gezien maken zij echter minder gebruik van zorg dan anderen. Dat komt doordat zij gemiddeld minder lang leven.

Voorkoming van zwaar overgewicht leidt dus niet tot besparing van de kosten van de gezondheidszorg. Wel verbetert de gezondheid van de gemiddelde mens. Dat blijkt uit analyses van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), die het vakblad PloS Magazine dinsdag heeft gepubliceerd.

Deskundigen spreken van zwaarlijvigheid, als iemand een Body Mass Index (BMI) van 30 heeft. De BMI is het gewicht in kilo's gedeeld door de lengte in meters in het kwadraat. Een man of vrouw van 1 meter 70 met een gewicht van 87 kilo behoort dus tot het groeiende legioen der zwaarlijvigen.

Mensen met obesitas zijn duurder voor de gezondheidszorg, omdat zij een grotere kans hebben op kwalen als hart- en vaatziekten en suikerziekte. Over het gehele leven hebben zij minder zorg nodig, omdat zij minder lang leven en daardoor minder vaak last krijgen van typische ouderdomskwalen als Alzheimer.

Voorkoming van zwaarlijvigheid leidt daarom alleen op korte termijn tot kostenbesparing in de zorg. Op langere termijn zullen de uitgaven voor de zorg toenemen. Voor rokers was al eerder aangetoond dat zij over hun gehele leven gezien minder zorg gebruiken dan niet-rokers. Voor zwaarlijvigen blijkt hetzelfde te gelden.