Artikelen

De plussen en minnen van eiwitpoeders

Het feit dat eiwitten noodzakelijk zijn voor het onderhoud, herstel en groei van spieren is inmiddels bij veel mensen doorgedrongen. Op menig product in de supermarkt wordt in grote letters ‘eiwitrijk’ of het percentage eiwit benoemd. De koning van de eiwitrijke producten is wel eiwitpoeder. Te koop in allerlei smaakjes om een eiwitshake mee te maken of door je kwark of yoghurt te roeren en zo een flinke dosis eiwit binnen te krijgen. De vraag is echter, is dit nou aan te bevelen of zelfs nodig om je voeding mee aan te vullen? Laten we de plussen en minnen van eiwitpoeder nader bekijken.

Lees meer

Waarom zou je balansoefeningen doen?

Als we fitter willen worden, wordt vaak de nadruk gelegd op cardio- en krachttraining. Hierbij wordt een belangrijke categorie over het hoofd gezien: balansoefeningen. Terwijl je hiermee een belangrijke bijdrage kan leveren aan een sterke core, de spieren rondom je romp, inclusief je buikspieren, onderrug, heupen en bilspieren, maar ook aan je algehele fitheid en stabiliteit.

Lees meer

Voorkom overeten: hoe houd je maat?

Wil je gezond leven of afvallen dan is het belangrijk niet té veel te eten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe krijg je dit voor elkaar? Het is niet nodig om het nieuwste dieet te volgen. De oplossing zit vaak in nieuwe gewoonten die je stap voor stap in je leven kan inbouwen. Hier 6 tips die je gaan helpen om te zorgen dat je de hoeveelheid die je eet onder controle krijgt.

Lees meer

Schermen de baas: wel de lusten niet de lasten

Vraagje: hoeveel tijd zit jij naar een scherm te kijken per dag? Je laptop, telefoon, tv… Of het nu gaat om werk, sociaal contact of entertainment, onze schermen lijken centraal te zijn geworden in ons leven. Ondanks alle voordelen zijn er ook duidelijk fysieke en mentale nadelen. Slechtere concentratie en focus, minder diep slapen, veel zitten, minder echt sociaal contact, ze zijn allemaal te relateren aan veel schermtijd.

Lees meer

Adem in, adem uit: Stress te lijf

Ademcoaches, ademhalingsoefeningen, ademsessies… waarom krijgt ademhalen, iets wat je al heel je leven, zo’n 20.000 keer per dag en zonder erbij na te denken doet, zoveel aandacht de laatste tijd?

Lees meer

Lief voor je buik: zo stimuleer je een goede spijsvertering

Je spijsvertering is de stille kracht achter je algehele gezondheid: een complex en nauwgezet systeem dat voedingsstoffen uit voedsel haalt en energie levert aan je lichaam. Deze cruciale functie gaat verder dan simpelweg het verwerken van voedsel; het speelt een sleutelrol bij het ondersteunen van je immuunsysteem, het behouden van een gezond gewicht en het bevorderen van je mentale gezondheid. Je kan de werking van je spijsvertering positief beïnvloeden door wat je eet, maar ook de manier waarop je eet. Hieronder wat tips om eens mee te experimenteren.

Lees meer

Aan je bureaustoel geplakt? Zo kom je op kantoor in beweging!

Heb je een zittend beroep en merk je dat je aan het eind van de werkdag wat stram uit je stoel stapt omdat je lang in dezelfde houding hebt gezeten?

Lees meer

HALT! Afvallen? Sta hier dan even bij stil!

Heb je honger? Heb je goed geslapen? Merk je dat je het moeilijk vindt om iets los te laten dat je recent boos heeft gemaakt? Of voel je je een beetje buitengesloten?

Vanwaar deze vragen? Nou, wanneer je wilt afvallen, en dus minder of gezonder wilt eten, zullen er momenten zijn dat dit lastig is en je gewoon graag wat in je mond wilt stoppen. De vraag is echter of je wel echt honger hebt, of dat er een andere aanleiding is waardoor je wilt gaan eten. Jezelf dan een aantal vragen stellen als een soort zelfcontrole wat je nou eigenlijk voelt, kan een belangrijk onderdeel zijn van het reguleren van je emoties en het volhouden van een gezonde manier van omgaan met eten. De HALT-methode is een handige tool die mensen gebruiken om dit te bereiken.

Lees meer

Vlees, vlees en nog eens vlees!

In Nederland lijkt een hoge vleesconsumptie diepgeworteld in onze eetgewoonten. Zelfs in een tijd waarin het bewustzijn over duurzaamheid en gezondheid groeit, blijft de vleesconsumptie opmerkelijk hoog. Gemiddeld eet een Nederlander jaarlijks zo'n 38 kilo vlees. Dit is erg hoog, vooral gezien het advies van het Voedingscentrum om de jaarlijkse vleesconsumptie te beperken tot maximaal 26 kilo.

Lees meer

Dress to impress

De kleding die je draagt heeft niet alleen invloed op hoe anderen je waarnemen, maar ook op je eigen humeur, gevoel en prestaties. De impact van je outfit reikt verder dan je wellicht denkt. En nee, het draait niet alleen om strakke pakken of sexy kleding als de ultieme manier van kleden.

Lees meer